24 Ağustos 2018 Cuma

          Küçük Renkler 

    Eşlerin işbirliğinden büyük kazançlar elde etmelerinin yüksek ihtimal olması barizdir. Bununla birlikte eşlerin sıfır toplamlı bir oyuna katılmaları yüksek ihtimaldir; birinin kazancının diğerinin kaybı olmasındansa bu oyunda her ikisi de işbirliği yaparak kazançlarını arttırabilirler.
 
    Anne ve baba aynı çocuklarının farklı yarım kısmının gelişim ve aktarımıyla (seçilimle basamak atlamış ve yeni kuşağa aktarılmış genlerinin refahından bahsediyorum) ilgilendikleri için çocuğu yetiştirmek konusunda iş birliği yapmak iki taraf için de fayda sağlayabilir. Eğer genlerinin yarısını paylaşan ebeveyn ve çocuklar arasında çıkar çatışması varsa, akrabalık bağları bulunmayan eşler arasında bu çatışma ne kadar şiddetli olmalıdır? Eşlerin bir tek ortak noktaları vardır: çocuklarında kendi genlerinin  %50lik aktarımı.. Eğer ebeveynlerden biri, her bir çocuk için payına düşen masraflı kaynak yatırımından (ki en önemlisi zamandır fikrimce) daha azını yapabilirse, o ebeveyn avantajlı duruma geçecektir. Zira başka cinsel partnerden olan daha fazla çocuğa daha çok harcama yaparak kendi genlerini daha çok yaymış olacaktır. Bu halde her birey partnerini sömürmeye çalışıyor ve onu daha çok yatırım yapmaya zorluyormuş gibi düşünülebilir. İdeal olarak bir bireyin 'hoşuna gidecek' olan şey (fiziksel olarak keyif almasını kast etmiyorum ama olabilir de) karşı cinsten olabildiğince fazla bireyle çiftleşip çocuklarını yetiştirme işini her seferinde partnerine bırakıp kaçmak olacaktır. Bu durum birkaç türün erkeklerince elde edilmiştir ancak diğer türlerde erkekler, çocuk yetiştirme sorumluluğunu dişi bireyle aynı seviyede üstlenmekle yükümlüdür. Cinsel partnetliği bir karşılıklı sömürü ve karşılıklı güvensizlik ilişkisi olarak görülen bu görüş özellikle Trivers tarafından vurgulanmıştır. Genelde cinsel davranışlar, çiftleşme ve bunun öncesinde genel kur davranışlarını temelde işbirliği içeren ve karşılıklı fayda için girişilen bir birliktelik olarak kabul edilir.

    "Erkeklik" ve "Dişilik" kavramlarına sahip bireylerin temelinde, onları tanımlayan şey nedir? Bizler memeliler olarak cinsiyetin pek çok karakteristikle tanımlandığını düşünürüz: penis sahibi olmak, yavrularını yetiştirmek, özel süt bezleri aracılığıyla emzirmek, belli kromozomal özellikler... Bir bireyin cinsiyetini belirlemek için kullanılan bu unsurlar memeliler için iyidir hoştur ama genel olarak hayvan ve bitkiler için, pantolon giymenin insanın cinsiyetini belirlemekte bir kıstas olarak kullanılmasından daha güvenilir değidir.

   Yapılacak sınıflandırma işlemlerinin hassasiyetini vurgulamak isterim. Yazgımız dişilik/ erkeklik mi olmalı yoksa elde edeceğimiz çıkarlar doğrultusunda mı hareket etmeliyiz? Tabii bütün yaşam formları olarak...

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Adsız17:51:00

    Slots, Roulette, and More - LuckyClub Live
    With over 7000+ popular games available to play and luckyclub exciting online slots, to keep players entertained to new heights. To play on your mobile or desktop, use one of the

    YanıtlaSil